יש להבחין בין דפוסי אלימות שונים
אלימות נפשית
מתבטאת בפגיעה מילולית , הטרדות , התנהגות רכושנית, בידוד מחברים ובני משפחה , פגיעה ברכוש אישי ועוד . התנהגות זו משרה תחושת פחד תמידית ופגיעה רגשית המשפיעה על יכולת התיפקוד היומיומית .
אלימות כלכלית
מניעת גישה למשאבים כספיים , שליטה על מקורות כספיים , הקצבת כסף בהתאם להשקפת בן הזוג . התנהגות זו גורמת להשפלה ולהגברת התלות בבן הזוג השולט במקורות הכספיים .
אלימות מינית
כפיית קיום יחסי מין שלא מרצון , תוך תחושת השפלה וכאב.
אלימות פיזית
תקיפה פיזית החל מחבלות, מכות ועד רצח.
רוב הנשים הנחשפות לאלימות מצד בני זוגן מתקשות לספר על מצבן מתוך פחד , בושה האשמה עצמית או כל סיבה אחרת. במקרים רבים האלימות כלפי אישה אינה רציפה . ברוב המקרים קיים מעגל של אלימות – משלב צבירת הכעס ,התפרצות , פיוס והתנצלות , תקופת רוגע וחוזר חלילה .
מה אפשר לעשות ?
נשים ומשפחות ממשיכים לחיות במעגל האלימות בתקוה שהדברים ישתנו . המציאות מלמדת כי על פי רוב המצב יחמיר מאשר יוטב . חשוב לזכור כי הבחירה להשאיר את המצב כפי שהוא מנציחה את מעגל האלימות ומשאירה את הקורבנות בעמדת חולשה המונעת מהם לחויות את החיים להם ראויים.
לכן חשוב להתחיל לעשות , בשלב ראשון לפנות ליעוץ . מומלץ לפנות לקווי החירום הנותנים שירות אנונימי , ומסייעים בהפניה לגורמי טיפול בקהילה . פניה לאנשי מקצוע מסייעת באיסוף מידע , בחינת המצב וחשיבה באיזה דרך לפעול .
אלימות במשפחה לובשת פנים רבות ומוצאת את ביטויה ביחסים בין בני זוג , בין הורים לילדים, בין ילדים בוגרים להוריהם הקשישים וכד.
התפיסה לפיה אלימות במשפחה נמצאת בחלקים מסוימים באוכלוסיה שגויה.
אלימות קיימת בכל השכבות החברתיות – כלכליות , באוכלוסיות בעלות רמות השכלה שונות, אצל עולים ותושבים ותיקים ובכל העדו