תאורת הלד החדשה במרחב הציבורי במועצה
תאורת הלד החדשה במרחב הציבורי במועצה
החלטנו במועצה אזורית חבל מודיעין, לפני מספר חודשים לקדם פרויקט לשדרוג התאורה ביישובים במסגרתו מוחלפת התאורה הישנה בתאורה חדישה וחסכונית בטכנולוגיית לד, הכוללת מערכת תקשורת ובקרה לניהול וטיוב מערך התאורה הציבורית.
בעקבות, מחאתG5 שקמה גם בישראל, מחאה נגד התקנת טכנולוגיית דור 5 החלטנו להנגיש מידע בנושא.
כבר בפתח הדברים, ברצוננו לומר, שבניגוד לשמועות ולדיווחים כוזבים ברשת, אין במועצה האזורית חבל מודיעין דור 5, ולמעשה אין כלל בישראל. נפרט על כך בהרחבה.
התאורה שאנחנו מקימים ביישובים היא בטוחה. כמועצה, נקטנו בכל צעדי הזהירות הידועים, תוך עמידה בהמלצות ובתקנים המחמירים ביותר.
אנחנו פורסים בפניכם את המידע בצורה מובנת וברורה. ומקווים שמסמך זה יהיה לכם לעזר.
תקציר הדברים:
מועצה אזורית חבל מודיעין יצאה במכרז, בחודשים האחרונים לשדרוג מערכת התאורה ברחבי המועצה לתאורת לד. לתאורה החדשה יתרונות רבים:
- שיפור תשתיות התאורה: החלפת עמודי וזרועות תאורה מסוכנים.
- הגברת תחושת הבטחון ביישובים: הכבישים יהיו מוארים יותר לפי תקני איכות הסביבה, השבילים, הרחובות, השטחים הפתוחים והגינות הציבוריות.
- קבלת חיווי אוטומטי על תקלות.
בחבל מודיעין אין את טכנולוגיית G5 ולמעשה הטכנולוגיה הזו לא קיימת בישראל, כיום ובוודאי שלא ביישובי המועצה. ההחלטה על הכנסת טכנולוגיית דור 5 לישראל אינה של המועצה האזורית חבל מודיעין אלא של מדינת ישראל והממשלה. במידה ותוכרז החלטת ממשלה בנושא, המועצה האזורית חבל מודיעין תפעל על מנת להבטיח את בריאות תושביה, תוך עידוד התפתחות טכנולוגית. תכליתה ויעודה המרכזי של המועצה הוא להיטיב עם התושבים ולדאוג לרווחתם ובריאותם קודמת לכל.
עוד במהלך המכרז, נקטנו, בגישה מחמירה ביותר ביחס למדדי הקרינה והאנרגיה, והמערכת המותקנת עומדת בקריטריונים מחמירים בהם תקינה פוטוביולוגית, תקני ונהלי משרד התקשורת, מכון התקנים הישראלי ותקנים בינלאומיים.
פרויקט שדרוג התאורה יחל ביישובי חבל מודיעין במהלך שנת 2020.
מדוע יש צורך להחליף התאורה הישנה? ומה היתרונות של תאורת הלד החדשה?
ברוב הבתים בישראל (בוודאי במשרדים ובתעשייה) עברנו מהתאורה הישנה של חוט להט, נורות פריקה ופלרוסנטים לתאורת לד. תאורת הלד מאירה הרבה יותר מתאורה ישנה, היא נעימה יותר לעין ולחוויה האנושית וגם חוסכת אנרגיה וכסף רב.
בעיקר במרחב הציבורי, תאורת לד פולטת פחות זיהום אור ביחס לפנסי רחוב המתוקנים היום ביישובים, בטכנולוגיית נתרן לחץ גבוה או מטאל הלייד, ידידותית יותר לסביבה, וגורמת לפחות זיהום אוויר.
איך בנויים הפנסים החדשים ומה החידוש בהם מלבד איכות התאורה והחיסכון?
מלבד היתרונות של עצם תאורת הלד ברחוב, גוף תאורת הלד החדש כולל גם יחידת בקרה פרטנית חיצונית לפנס המאפשרת את ניהול המערכת באופן מיטבי וגם ביצוע פעולות מרחוק.
שדרוג המערכת נותן לנו מספר יתרונות: אם בתאורה הישנה הרשות המקומית לא היתה יכולה לדעת על תקלה בלי שהתושב ידווח על כך, המערכת הנוכחית יודעת לדווח על בעיה באופן אוטומטי למועצה. הפנס באמצעות מערכת הניהול מעביר חיווי על תקלה ובדרך כלל גם על אופי של התקלה וכך ניתן לשלוח צוות לתיקון מהיר, תוך זמן קצר מאד מזמן התקלה.
מלבד זמן התגובה המהיר של הגעת הצוותים, חיווי המערכת יכול לסייע בזיהו המקור לתקלה מה שיכול לקצר גם את משך הטיפול בה. בנוסף, התאורה בנוייה כמערכת אחידה שבאמצעות בקרה על קווי התשתיות הקיימות מעבירה קשר בין גופי התאורה לבין עצמם ולמערכת הפיקוד במועצה.
העמוד בנוי משלשה חלקים עיקריים: עמוד, פנס הלד, ויחידת בקרה. יחידת הבקרה מקיימת את התקשורת ואת דיווח התקלות למרכז הפיקוד. וכך התאורה שלנו ביישובים הופכת לא רק לנעימה וחסכונית אלא גם לחכמה ויעילה.
האם במסגרת התקשורת החכמה הזו מתקינים בפנסים את טכנולוגיית -G5דור ?
בחבל מודיעין אין את טכנולוגיית ! G5
ובכל זאת, אם אתם לא יודעים במה מדובר, נסביר בקצרה: טכנולוגיית התקשורת שלנו כיום בפלאפונים החכמים ועוד עובדת על רשת סלולארית דור 4 ומאפשרת לנו תקשורת אינטרנטית יציבה של שיחות וידאו, העברת קבצים וכדו'. רשת תקשורת בטכנולוגיית דור 5 צפויה להחליף את רשת התקשורת הנוכחית המועברת ומוגברת באמצעות אנטנות אזוריות , ובמקום זאת החיבור ייעשה אל תאי שטח קטנים בהם יהיו אמצעי קליטה ושידור בגלים קצרים ו/או באופנים אחרים. רשת התקשורת החדשה תאפשר העברת קבצי אודיו (קול / שמע) ווידאו (סרטונים ותמונות) ברוחב פס גבוה במיוחד ובקצב קליטה ושידור מהירים. הטכנולוגיה תאפשר תקשורת גם במקומות בהם הרשת הסלולארית הנוכחית לא מיטבית ותסייע גם בהיבטים בטחוניים.
פריסת רשת תקשורת היא תהליך אסטרטגי ברמת המדינה ומצריכה אישורים ורגולציה מחמירים והקצאת תדרי תקשורת וסלולאר. התהליך יזום, מובל ומנוהל על ידי משרד התקשורת בין היתר באמצעות מכרזי תקשורת ותדרים. התהליך המכרזי טרם הושלם, אין תוצאות וזוכים ובוודאי ובוודאי שאין רשת פעילה. תהליך פריסת הרשת ברחבי המדינה לאחר השלמת ההליך המכרזי ימשך לפי הערכות כ-4-5 שנים. כאמור, כל זאת לא רלוונטי עבורנו מאחר ואין פריסה של רשת תקשורת G5 בארץ בכלל וכך גם בחבל מודיעין.
האם אתם מתכננים להכניס את G5 בעתיד?
אין קשר בין דור חמש לבין מערכת התאורה החדשה. לא רק שאין קשר אלא אפילו לא ידוע איזו תשתית תידרש ביום מן הימים כשירצו להתקין את טכנולוגיית דור 5. כך ששדרוג התאורה כלל לא נועד ולא תוכנן לאחסון דור 5.
לכן גם כאן לא נכון לקשור בין הדברים - לתשתית התקשורת של דור חמש אין קשר למערכת התאורה החדשה.
שמענו שעמודי התאורה שמקיימים בקרה ותקשורת חכמה מייצרים קרינה מזיקה לבריאות. האם זה נכון?
לא נכון. ראשית, כלל המכשירים שסובבים אותנו ביום יום מייצרים אנרגיה שהופכת גם לסוג מסויים של קרינה. תדרי התקשורת בהם משתמשת מערכת התקשורת והבקרה של התאורה הינם תדרים פתוחים ומערכת המאור והבקרה לכשעצמה – מייצרת קרינה אפסית.
עוד במהלך המכרז והביצוע, מועצה אזורית חבל מודיעין נקטה בגישה מחמירה מאד ביחס למדדי הקרינה והאנרגיה, והמערכת המותקנת עומדת בקריטריונים מחמירים ובהם תקינה פוטוביולוגית, ואישורי משרדי הבריאות, התקשורת, מכון התקנים הישראלי ותקנים בינלאומיים.
צריכת החשמל בתאורת לד במרחב הציבורי פחותה בהרבה, מזו שאינה לד וכך רמת הקרינה וההפרעה החשמלית האלקטרו מגנטית הנפלטת ממקור האור – נמוכה יותר.
האם האמירה הנחרצת כי אין קרינה מסכנת, נתמכת על ידי גורמים מקצועיים חיצוניים למועצה?
גם באתרים שנבדקו שכוללים מספר רב של פריטים על גבי עמוד התאורה ובסמיכות לצרכני אנרגיה ותקשורת (עמדת בטחון), הערך הנמדד היה מזערי ורחוק מאד מהרף המותר.
האם תאורת הלד עצמה מזיקה לראייה או גורמת לבעיות שינה ונזקים בריאותיים אחרים?
לא. התאורה נמדדת ביחידות הספק בוואט. גופי התאורה בפרוייקט נעים בין 30-240 וואט ומחליפים גופי תאורה בהספקים של בין 70-1500 וואט. גוון תאורה הנפלט נמדד בקלווין (K) באופן שככל שטמפרטורת הצבע נמוכה יותר, גוון התאורה הוא יותר 'חם'. בכל רחבי המועצה עומד על K3000 (קלווין) ותאורת ההצפה (פרוז'קטורים) הינה) K3000 קלווין).
מפרט תאורת הלד לרחובות ולשטחים ציבוריים פתוחים של הוועדה הבינמשרדית בה חברים בין היתר נציגי משרד הבריאות והגנת הסביבה מגדיר גוון תאורה מקובל (קלווין) במרחב הציבורי בטווח שבין 3000-4000 קלווין, כלומר בין גוון צהבהב/כתמתם חם לבין גוון לבן קר. מפרט זה הוא המחייב במגזר הציבורי והוא משמש את משרד השיכון, משרד הביטחון, מע"צ, נתיבי ישראל, השלטון המקומי ועוד.
תקינת תאורה עולמיים מחלקים את רמות הסיכון של נורות LED ל-4 קבוצות סיכון (Groups Risk) מ-0 ועד 3. כאשר 0 היא רמת הסיכון הנמוכה ביותר כאשר לא קיים נזק פוטנציאלי ו-3 היא הגבוהה ביותר. החל מדרגת סיכון 2 יש צורך בהתוויית אזהרה על גוף התאורה". גופי התאורה של מועצת חבל מודיעין הם ברמת סיכון אפס.
האם גוון האור של תאורת הלד מזיק לבריאות?
תאורת הלד שבפרויקט לא מזיקה. בנייר עמדה של משרד הבריאות ביחס לצבע האור נכתב כך: "מחקרים מצאו שלמרות שמרבית גופי תאורת LED כוללים דיודה כחולה – בדיקות שנערכו לא מצביעות על יותר אור כחול שנפלט מהן מאשר מגופי תאורה מקבילים בטמפרטורת צבע דומה".
למרות זאת, וכדי להתרחק מן הספק, הגדירה המועצה רף מקסימלי של 'פיק' האור הכחול ואף פסלה מציע שלא עמד בדרישה שהוגדרה! במסגרת הפרוייקט דרשה המועצה וקיבלה אישורי עמידה גם בתקני בטיחות פוטוביולוגית.
אגב, באף אחת מהמדינות המפותחות אין חשש אמיתי מתאורת הלד, למעט ההגדרה של התקן
הפוטוביולוגי ורמות הסיכון שצריך להתחשב בהן, ובהם כאמור אנחנו עומדים.
פנסים ברמת סיכון אפס ואחד אינם מסכנים על פי התקינה האירופאית. וכאמור לעיל – הפנסים בחבל מודיעין הם ברמת סיכון אפס.
לסיכום:
פרויקט שדרוג הפנסים יחל בכל יישובי חבל מודיעין ויושלם במהלך שנת 2020. המועצה משקיעה רבות, משאבים ומחשבות כדי לשפר את איכות חיי התושבים ומטרה זו נמצאת בראש מעייניה. שדרוג התאורה הוא רק אחד מיני רבות מהפעולות שמקדמת מועצת חבל מודיעין לרווחת תושביה והיא מחוייבת להמשיך בדרך זו.
בברכה,
שמעון סוסן | ראש המועצה
סימוכין:
נייר עמדה והבהרה של האגודה הישראלית לתאורה ולשכת המהנדסים ואדריכלים בישראל
משרד התקשורת על טכנולוגיית ה 5G
ראו את מכתב מנכ"ל משרד התקשורת שמבהיר כי אין בישראל את טכנולוגיית G5